Glazury i terakoty. Układanie płytek ceramicznych.

Materiał na podłogę w kuchni

glazura

Urządzając kuchnię, szczególną uwagę należy zwrócić na taki jej element jak podłoga. Kwestia estetyki jest naturalnie bardzo istotna, niemniej jeszcze większe znaczenie ma kwestia funkcjonalności i bezpieczeństwa. I w tej materii zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem okazać się mogą płytki gresowe. Są praktyczne, bo można je bez trudu utrzymać w czystości.

Nawet jeśli na podłogę wyleje się gorący tłuszcz czy też sok z buraków, zabrudzenia można szybko i bezpowrotnie usunąć (a płytka nie dozna żadnych uszkodzeń). Zadanie to nie byłoby już tak proste w przypadku dywanu, wykładziny czy paneli, które w dalszym ciągu są dość popularnym rozwiązaniem w kuchennych wnętrzach.

Glazura jest wytrzymała, twarda, zwyczajowo odporna na ścieranie. W związku z tym, płytki posłużą bardzo długi czas. Jeżeli z kolei dojdzie do zabrudzenia fugi pomiędzy płytkami, obecnie na rynku dostępne są bardzo skuteczne środki czyszczące dedykowane fugom. Fugę można również samodzielnie wymienić – istnieją specjalne zestawy do wymiany fug i wcale nie tak drogie jakby się mogło wydawać.

Płytki gresowe w kuchni są rozwiązaniem bezpiecznym, ponieważ są ognioodporne i wodoodporne. Jak zaś wiadomo, podczas gotowania, smażenia i pieczenia może dochodzić do różnego rodzaju nieprzewidzianych wypadków i na tę okoliczność warto się zabezpieczyć. Wybór wśród płytek jest bardzo duży. Można zakupić płytki w różnych rozmiarach, kwadratowe czy prostokątne, gładkie, z wzorem, w bardzo szerokiej palecie kolorów.

Nie bez znaczenia jest także to, iż przedział cenowy jest bardzo szeroki. Wobec tego znajdą się płytki zarówno dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na duży wydatek, jak i dla tych, którzy chcą mieć wszystko to, co najlepsze i zgodne z najnowszymi trendami. Dla tych ostatnich cena często nie gra najmniejszej roli.

Podoba Ci się artykuł? Odostępnij go!

Zostaw komentarz


7 − 4 =